top of page

DOKTORLARA REKLAM YASAÄžI

​

SaÄŸlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “SaÄŸlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” 29.07.2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.

​

​

Reklam Yasağı Üzerine Genel Bir Bakış

​

Ä°nsanların sosyal medyada harcadığı zamanın giderek artması nedeniyle, son dönemde çok sayıda iÅŸletme ve ÅŸirket, reklam ve tanıtım faaliyetlerini gazete, dergi, televizyon gibi konvansiyonel mecralardan dijital mecralara, özellikle de sosyal medyaya taşımış, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin çok büyük bir bölümünü sosyal medya üzerinden gerçekleÅŸtirmeye baÅŸlamıştır.

​

Yalnızca ticari iÅŸletmeler deÄŸil, birçok serbest meslek erbabı da sosyal medya üzerinden tanınırlığını artırma çabası içine girmiÅŸtir. Birkaç serbest meslek faaliyeti dışında neredeyse bütün bağımsız çalışanların, sosyal medya kullanarak, sosyal medya üzerinden reklam vererek daha bilinir, daha tanınır ve daha popüler olup iÅŸ hacmini artırması mümkündür. Sosyal medya üzerinden tanıtım yapıp reklam verebilmek, düÅŸük maliyeti ve çok geniÅŸ kitlelere kolayca eriÅŸebilme olanağı vermesi gibi nedenlerle küçük iÅŸletmeler ve serbest meslek mensupları için son derece cazip hâle gelmiÅŸtir. ÖrneÄŸin bir klima tamircisinin, terzinin, marangozun, pastacının, ressamın, demircinin, kaportacının veya tesisatçının kendisiyle ilgili bilgi verip tanıtım yaparak, üretmiÅŸ olduÄŸu eserleri ve yapmış olduÄŸu iÅŸleri sosyal medya üzerinden tanıtmasında ve hatta sosyal medya üzerinden reklam vermesinde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

​

Ancak ülkemizde doktorluk, diÅŸ doktorluÄŸu, veterinerlik, avukatlık, mali müÅŸavirlik gibi bazı serbest meslekler reklam yasağına tabidir. Mevzuat, yüksek eÄŸitimli ve beyaz yakalı bu meslek erbabının kendisiyle ve icra ettiÄŸi iÅŸle ilgili bilgi paylaÅŸmasını, kendisini ve mesleki faaliyetini tanıtmasını ve yaptığı iÅŸlerden bahsetmesini çok büyük ölçüde engellemektedir.

​

Oysaki bilim ve sanat hürriyeti, Anayasamızın 27. maddesiyle teminat altına alınmıştır. Anayasamızın 27. maddesine göre: “Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öÄŸrenme ve öÄŸretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araÅŸtırma hakkına sahiptir.” GörüldüÄŸü üzere, bir ürün veya hizmetin, bir kurumun, bir kiÅŸinin ya da bir fikrin kitle iletiÅŸim araçları ile geniÅŸ kitlelere duyurulması ve benimsetilmesi faaliyeti olarak tanımlanan reklam faaliyeti Anayasada yer alan “açıklama ve yayma” hakkı kapsamındadır, dolayısıyla reklam ve tanıtımda Anayasaya aykırı bir durum bulunmamaktadır. Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin ilgili alandaki rekabeti artırdığı ve bunun piyasadaki tüm aktörlerin lehine olduÄŸu ise tartışmasız bir gerçektir.

​

Üstelik yukarıda belirttiÄŸimiz doktorluk, diÅŸ doktorluÄŸu, veterinerlik, avukatlık, mali müÅŸavirlik gibi meslekler de hizmet sektörünü oluÅŸturan diÄŸer sektörlerdeki meslek mensupları ile benzer ekonomik koÅŸullara tabidirler ve yüklü miktarda vergi vermektedirler. Üstelik, bu meslek erbabının sundukları hizmete iliÅŸkin bir uyuÅŸmazlık çıkması durumunda tüketici mahkemeleri görevlidir. Buna karşın, yüksek eÄŸitimli ve beyaz yakalı bu meslek erbabı, tuhaf bir biçimde, mevzuat tarafından ekonomik bir faaliyet icra etmiyormuÅŸ gibi deÄŸerlendirilmektedir. Halbuki, bu meslek mensuplarının ücretsiz iÅŸ görme yasağı vardır. Ücretsiz olarak iÅŸ görmesi yasaklanan meslek gruplarının ücret kazanmak niyetliyle müÅŸteri portföyünü geliÅŸtirmek ve iÅŸ hacmini artırmak amacıyla yaptıkları her türlü tanıtım faaliyetinin reklam yasağına takılması ve meslek mensuplarına yaptırım uygulanması büyük bir çeliÅŸkidir.

​

Ä°lgili mevzuatın Anayasaya aykırılığı sorunsalı ayrı bir tartışma konusu olup, ÅŸimdilik bu hususu bir kenara bırakarak, saÄŸlık alanı özelinde reklam ve tanıtım faaliyetlerinin güncel mevzuat açısından incelemesini yapacağız.

 

​

Güncel Mevzuata Detaylı Bir Bakış

​

Ülkemizde doktorluk uygulamalarının esaslarını belirleyen kanun, 11.04.1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Åžuabatı San'atlarının Tarzı Ä°crasına Dair Kanun’dur (Bundan böyle kısaca “Tababet Kanunu” olarak anılacaktır.). Doktorlara reklam yasağı, kanuni dayanağını 95 yıl önce çıkan bu Tababet Kanunu’ndan almaktadır. Bu kanuna göre, doktorlar muayenehanelerinin adresini, muayene saatlerini ve uzmanlık alanları hakkına bildirim yapabilirler ancak doktorların bu sayılanlar dışında ilan, reklam vb. tanıtım faaliyetlerinde bulunmaları kesinlikle yasaktır.

​

Doktorlara reklam yasağı, 19.02.1960 tarihli ve 10463 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve 19.04.1960 tarihinde yürürlüÄŸe giren Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’nde (Bundan böyle kısaca “Nizamname” olarak anılacaktır.) de yer bulmuÅŸtur. Nizamname uyarınca, doktorluk ve diÅŸ doktorluÄŸu mesleklerine ticari bir yön verilmesi yasak olup, bu meslek mensuplarının ne ÅŸekilde olursa olsun kendi reklamlarını yapması yasaktır. Ayrıca doktorlar ve diÅŸ doktorlarının, gazete ve benzeri basılı yayın araçlarında reklam niteliÄŸinde teÅŸekkür ilanları yazdırmaları da yasaklanmıştır.

​

Benzer bir düzenleme Türk Tabipleri BirliÄŸi’nin 10-11 Ekim 1998 tarihinde gerçekleÅŸtirilen 47. Büyük Kongresi’nde kabul edilen, 01.02.1999 tarihinde yayımlanan ve tüm tıp doktorlarının uymaya mecbur olduÄŸu Hekimlik Meslek EtiÄŸi Kuralları’nda da düzenlenmiÅŸtir. Doktorların, mesleÄŸini uygularken reklam yapamayacağı, ticari reklamlara araç olamayacağı, çalışmalarına ticari bir görünüm veremeyeceÄŸi, insanları yanıltıcı, paniÄŸe düÅŸürücü, yanlış yönlendirici, meslektaÅŸlar arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamayacağı hüküm altına alınmıştır. Doktorların yayın araçlarıyla yapacağı duyurularında yalnızca uzmanlık alanını, çalışma gün ve saatlerini bildirebileceÄŸi belirtilmiÅŸtir.  

​

22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren SaÄŸlık Meslek Mensupları ile SaÄŸlık Hizmetlerinde Çalışan DiÄŸer Meslek Mensuplarının Ä°ÅŸ ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’e göre de saÄŸlık meslek mensupları ile saÄŸlık hizmetlerinde çalışan diÄŸer meslek mensuplarının, yanıltıcı, talep artırıcı ve kendilerini övücü tanıtım yapmaları, kampanya düzenlemeleri ve reklam yapmaları yasaklanmıştır. Yalnızca isim, unvan, dal ve adreslerini tanıtabilmelerine izin verilmiÅŸtir.

​

SaÄŸlık alanında reklam ve tanıtım faaliyetlerine iliÅŸkin yasak ve kısıtlamalar yalnızca tıp doktorları ve diÄŸer saÄŸlık meslek erbabı için deÄŸil, saÄŸlık kurumları ve kuruluÅŸları için de baÄŸlayıcı bir niteliÄŸi haizdir.  27.03.2002 tarihli ve 24708 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Özel Hastaneler YönetmeliÄŸi’ne göre özel hastaneler; tıbbî deontoloji ve meslekî etik kurallarına aykırı ÅŸekilde, insanları yanıltan, yanlış yönlendiren ve talep yaratmaya yönelik, ruhsatında yazılı kabul ve tedavi ettiÄŸi uzmanlık dallarından baÅŸka hastaları kabul ve tedavi ettiÄŸi intibasını uyandıran, diÄŸer hastaneler aleyhine haksız rekabet yaratan davranışlarda bulunamazlar ve bu mahiyette tanıtım yapamazlar. Özel hastaneler tarafından oluÅŸturulan internet sitelerinde yer alan her türlü saÄŸlık bilgisi, alanı ile ilgili bilgi ve tecrübeye sahip saÄŸlık meslek mensupları tarafından verilmek zorundadır. Bu siteler aracılığıyla hiçbir ÅŸekilde tedavi edici saÄŸlık hizmetine yönelik bilgiler verilemez. Ä°nternet sayfalarında verilen bilginin, son güncelleme tarihi açıkça belirtilir.

​

15.02.2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Ayakta TeÅŸhis ve Tedavi Yapılan Özel SaÄŸlık KuruluÅŸları Hakkında Yönetmelik’te de saÄŸlık kuruluÅŸları tarafından reklam yapılamayacağı açıkça düzenlenmiÅŸtir. Buna göre saÄŸlık kuruluÅŸları tarafından, tıbbi deontoloji ve mesleki etik kurallarına aykırı, insanları yanıltan, yanlış yönlendiren, talep yaratmaya yönelik, doÄŸruluÄŸu bilimsel olarak kanıtlanmamış veya yerleÅŸik tıbbi metot haline gelmemiÅŸ uygulamalara dayalı tanıtım yapılamaz ve diÄŸer saÄŸlık kuruluÅŸları aleyhine haksız rekabet yaratan davranışlarda bulunulamaz. SaÄŸlık kuruluÅŸları, saÄŸlığı koruyucu ve geliÅŸtirici nitelikte bilgilendirme yapabilir. Burada belirtilen hükümlere aykırı olmamak kaydıyla açılışı, hizmet alanları ve sunduÄŸu hizmetler ile ilgili konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla tanıtım yapabilir ve ilan verebilir. Ancak, bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri kapsamında yanıltıcı, abartılı, doÄŸruluÄŸu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere ve talep yaratmaya yönelik açıklamalara yer verilemez.

 

Bunun yanında, saÄŸlık hizmeti sunumunda, hekimler ve hastalar arasında aracılık etmek ve aracıdan yararlanmak da yasaklanan faaliyetlerdendir. Hekimlik Meslek EtiÄŸi Kuralları’na göre doktor, diÄŸer doktorlara veya tetkik-tedavi kuruluÅŸlarına maddi çıkar karşılığı hasta gönderemez. Doktor, hasta saÄŸlamak amacıyla aracı kiÅŸilerden yararlanamaz.

​

Hatta, 23.01.1953 tarihli ve 6023 sayılı Türk Tabipleri BirliÄŸi Kanunu’nda bu konuda daha ağır bir yaptırım öngörülerek, ücret ve herhangi bir menfaat karşılığında doktorlara iÅŸ getirenlere, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verileceÄŸi düzenlenmiÅŸtir. Yine bu Kanun’a göre, “sinema, radyo, müstahdemler veya sair yazılı ve sözlü vasıtalarla reklam yapılmasını önlemek” Türk Tabipleri BirliÄŸi’nin yönetim kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.

​

Türk Tabipleri BirliÄŸi’nin 12.06.2016 tarihinde gerçekleÅŸtirilen 67. Büyük Kongresinde “Hekimler ile SaÄŸlık Kurum ve KuruluÅŸlarının Elektronik Ortamlardaki Paylaşımlarına Ä°liÅŸkin Kılavuz (Bundan böyle kısaca “Kılavuz” olarak anılacaktır.) kabul edilmiÅŸtir. Bu kapsamda, tüm doktorlar ile saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının internet ortamının kullanımında, saÄŸlık hizmetinin özelliÄŸi ve tıp mesleÄŸinin saygınlığını dikkate alınarak birtakım ilkeler ve kurallar belirlenmiÅŸtir. Kılavuz’a göre, doktorlar, internet sitelerinde “kiÅŸisel bilgiler” baÅŸlığı altında, aldığı eÄŸitimlere, Tababet Kanunu’nda belirlenen uzmanlık alanında kazanılmış uluslararası yeterliliklerine ve unvanlarına, bilimsel yayınlarına, bilimsel toplantılardaki konuÅŸmalarına, düzenlediÄŸi toplantılara, ödüllerine, yerli ve yabancı uzmanlık dernek ve kuruluÅŸlarına üyeliklerine, idari ve danışmanlık görevlerine yer verebilirler, saÄŸlığı koruyucu ve geliÅŸtirici nitelikte, toplumu bilgilendirmeye yönelik içerik paylaşılabilirler. Fakat doÄŸruluÄŸu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez, verilen bilginin kaynağı ve son güncelleme tarihi belirtilmek zorundadır. Her bilgilendirme sayfasının altında "Sayfa içeriÄŸi sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza baÅŸvurunuz." ifadesi, en az diÄŸer yazılarla aynı puntoda ve kolaylıkla fark edilebilir biçimde yer almalıdır. Kılavuz’a göre ayrıca, günümüzde bilim çevrelerince kabul edilmiÅŸ bilgilere aykırı, hatalı ya da doÄŸruluÄŸu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez, tedavi edici saÄŸlık hizmetine yönelik bilgiler içeren (ifade, yazı, fotoÄŸraf, video, röportaj, haber vb.) ögelere hiçbir ÅŸekilde yer verilemez. Kılavuz’da yer alan en önemli hükümlerden biri de hastaların tedavi öncesi ve/veya sonrasına ait görüntülerine ya da ifadelerine hiçbir ÅŸekilde yer verilemeyeceÄŸidir. Buna paralel olarak, bu nitelikteki yayınlara link verilerek yönlendirme de yapılamaz. Yine benzer ÅŸekilde, saÄŸlık çalışanlarının, tedavi öncesi, sırası ve sonrasında hasta ve hasta yakınları ile birlikte görüntülerine yer verilmesi de yasaklanmıştır. Doktor hakkında veya saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸu ile burada görev yapan saÄŸlık personeli hakkında, hastalara ait deÄŸerlendirmelere, görüÅŸ bildirimine, teÅŸekkür ilanlarına yer verilemez. Muayenehane ve diÄŸer saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının fiziki ortamı ile tıbbi cihaz veya donanımlara iliÅŸkin ifade ve görüntüler kullanılamaz. Ayrıca bu Kılavuz’da yer alan tüm kurallar internet sitesinin yabancı dillerdeki görünümleri için de geçerlidir. Ancak bu kuralların ihlali durumunda yaptırım uygulamaya yetkili merci Türk Tabipler BirliÄŸi’dir.

​

Türk Tabipler BirliÄŸi’nin, 23.01.1953 tarihli ve 6023 sayılı Türk Tabipleri BirliÄŸi Kanunu’na dayanarak uygulayabildiÄŸi yaptırımlar ÅŸunlardır:

​

  • Yazılı ihtar,

  • O yılki en yüksek yıllık üye aidatının 3 katından az, 5 katından fazla olmayan para cezası,

  • 15 günden 6 aya kadar geçici olarak mesleki faaliyette bulunmaktan men etmek,

  • Bir mıntıkada 3 defa mesleki faaliyette bulunmaktan men cezası almış olanları o bölgede çalışmaktan men etmek,

Haysiyet divanları, bu cezaların verilmesinde sıra gözetmeksizin geniÅŸ takdir hakkını kullanırlar.

​

Türk Tabipler BirliÄŸi, Türk Tabipleri BirliÄŸi Kanunu ve Türk Tabipleri BirliÄŸi Disiplin YönetmeliÄŸi hükümleri gereÄŸince, tabip odalarına yapılan bildirim veya ÅŸikâyet üzerine ya da re’sen, inceleme yapma, soruÅŸturma açma, disiplin kovuÅŸturması yürütme ve disiplin cezası verme yetkilerine sahiptir.

​

​

SaÄŸlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik

​

SaÄŸlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 29.07.2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren SaÄŸlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik (Bundan böyle kısaca “Yeni Yönetmelik” olarak anılacaktır.) öncesi mevzuat bu ÅŸekildeydi.

 

Kısacası, saÄŸlık alanındaki düzenlemelerin tamamında doktorların ve saÄŸlık kuruluÅŸlarının her ne suretle olursa olsun reklam yapması yasaklanmış, bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri ise belirli kurallara tabi tutularak önemli ölçüde sınırlandırılmış, tedaviye yönelik bilgilendirmede bulunulması yasaklanmıştı. Yani doktorlara reklam yasağı zaten mevcuttu. Ancak bu yasağın ihlali durumunda yaptırım uygulamaya yetkili yegâne merci, meslek odalarının ulusal çaptaki çatı kurumu olan Türk Tabipler BirliÄŸi idi.

 

Fakat Yeni Yönetmelik ile birlikte, SaÄŸlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan SaÄŸlıkta Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Ä°l DeÄŸerlendirme Komisyonu (Bundan böyle kısaca “Komisyon” olarak anılacaktır.) da idari yaptırım uygulayabilecektir. Yeni Yönetmelik’e aykırılık durumlarının tespiti için, valilik onayı kurulacak olan Komisyon, illerde, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin Yeni Yönetmelik hükümlerine ve ilgili diÄŸer mevzuata uygunluÄŸunu deÄŸerlendirecektir. Komisyon, aykırılığı tespit edilen tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine iliÅŸkin incelemesini, ilgili dosyanın Komisyon’a sevk edildiÄŸi tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde deÄŸerlendirir ve karara baÄŸlar.

​

Yeni Yönetmelik, önceki dönemde yürürlükte olan düzenlemelere paralel olmakla birlikte, daha detaylı ve güncel hükümler de içermekte, birtakım yenilikler de getirmektedir. Yeni Yönetmelik, birçok açıdan Kılavuz’da yer alan hükümler ile paralel düzenlemeler barındırmaktadır ancak Yeni Yönetmelik’in önemi ÅŸurada yatmaktadır. Artık, Türk Tabipler BirliÄŸi’ne ek olarak, ihlal durumunda yaptırım uygulamaya yeni bir kurum olan Komisyon ihdas edilmiÅŸtir.

​

Yeni Yönetmelik, saÄŸlık meslek mensuplarını, saÄŸlık hizmeti sunan gerçek ve özel hukuk tüzel kiÅŸilerine ait olup ilgili mevzuatı uyarınca SaÄŸlık Bakanlığı tarafından verilen izin, uygunluk belgesi veya ruhsat ile faaliyet gösteren tüm saÄŸlık kurum, kuruluÅŸ, müesseseleri ve uluslararası saÄŸlık turizmi aracı kuruluÅŸları tarafından yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri ile saÄŸlık hizmet sunumu alanında yetkisi, izni ya da ruhsatı bulunmayan kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlar tarafından yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini kapsamaktadır.​

 

Yeni Yönetmelik’e göre reklam, “saÄŸlık alanındaki özel saÄŸlık tesisleri, saÄŸlık hizmet sunumu veya tıp meslekleri ile baÄŸlantılı olarak; bir ürün veya hizmete talep yaratmak veya talebi artırmak ve kiÅŸileri ikna etmek amacıyla herhangi bir mecrada yazılı, görsel, iÅŸitsel ve benzeri yollarla gerçekleÅŸtirilen ticari amaçlı pazarlama iletiÅŸimi niteliÄŸindeki duyurular” olarak tanımlanmıştır. Tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri ise “özel saÄŸlık tesisleri için hasta kabul ve tedavi edilen uzmanlık dalları, adres ve iletiÅŸim bilgileri ile hizmet verilen saÄŸlık alanıyla ilgili saÄŸlığı koruyucu ve geliÅŸtirici nitelikteki bilgileri, hekimler için ise mesleki ve akademik unvanı ile Tababet Kanunu’nda belirlenen ana dal ve yan dal uzmanlıklarını, muayene gün ve saatlerini, hasta kabul ettiÄŸi zaman ve mahal bilgisini ve sunmaya yetkili oldukları saÄŸlık hizmetiyle ilgili saÄŸlığı koruyucu ve geliÅŸtirici nitelikteki bilgileri içeren; yanıltıcı ve aldatıcı olmayan, insan saÄŸlığını tehlikeye düÅŸürmeyen, talep ve haksız rekabet ortamı yaratmayan ve reklam tanımı kapsamına girmeyen faaliyetler” olarak tanımlanmıştır.

​

Yeni Yönetmelik’te de saÄŸlık hizmet sunumunda örtülü veya açık reklam yapılması ve yaptırılmasının yasak olduÄŸu düzenlenmiÅŸ, doktorların paylaÅŸabileceÄŸi sınırlı sayıdaki bilgilerin kapsamı çizilerek, “akademik unvan, muayene gün ve saatleri, hasta kabul ettiÄŸi zaman ve yer bilgisi” gibi tanıtıcı bilgilerin yanında, uzmanlık dalları konusundaki bilgiler, Tababet Kanunu ile belirlenen “ana dal ve yan dal uzmanlıkları” ile sınırlandırılmıştır. Atıf yapılan Tababet Kanunu’nda belirtilen uzmanlık alanlarının dışında bir ifade kullanılması yasaktır. ÖrneÄŸin, “estetiysen” gibi bir uzmanlık alanı, mevzuatta yer almadığından kullanılması gereken ifade “Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı” olmalıdır, “NöroÅŸirürji Uzmanı” ifadesi yerine “Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı” kullanılmalıdır. SaÄŸlığı koruyucu ve geliÅŸtirici nitelikteki bilgiler de hizmet verilen saÄŸlık alanıyla sınırlı olmalıdır. Mesela bir iç hastalıkları uzmanının ortopedi ve beyin ve sinir cerrahisi dallarını konusu kapsamındaki fıtık rahatsızlığı ile ilgili bilgi paylaÅŸması da yasaktır.

​

Yeni Yönetmelik’te yer alan yasaklardan biri de hastaların saÄŸlık hizmetine yönelik teÅŸekkür ilanında bulunduÄŸuna dair izlenim oluÅŸturacak faaliyetlerde bulunulamayacağıdır. Bundan böyle doktorların tedavilerinden memnun kalan hastaların, sosyal medya üzerinden veya baÅŸkaca yöntemlerle, doktora teÅŸekkür etmeleri dahi yasaktır. Dolayısıyla doktorların sosyal medyadaki paylaşımlarının bundan böyle yoruma kapalı olması gerekmektedir, keza bu konuda açık hüküm de mevcuttur. Doktorun uyguladığı tedaviden memnun kalan hastaların o doktoru kendi aralarındaki konuÅŸmalarında arkadaÅŸlarına tavsiye etmesinde ise ÅŸimdilik bir engel bulunmamaktadır. Doktorların internet sitelerinde paylaÅŸmış olduÄŸu bilgilendirme yazılarında “bilgilendirmenin son güncelleme tarihi ile internet sitesi editörüne ulaşılabilecek iletiÅŸim bilgilerinin açıkça belirtilmesi” de Yeni Yönetmelik’in gereklerinden biridir.

​

Yeni Yönetmelik’e göre, saÄŸlık meslek mensupları ve saÄŸlık tesislerinin, sundukları saÄŸlık hizmetleri ile ilgili yapacakları tanıtım ve bilgilendirmelerinde; “tedavinin etkilerini kıyaslayıcı ve talep oluÅŸturan nitelikte öncesi ve/veya sonrası görsellerin” bulunması yasaktır. Bu hüküm Yeni Yönetmelik’in en dikkat çeken hükümlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bundan böyle, doktorlar ameliyat ettikleri veya baÅŸka bir tedavi uygulayarak iyileÅŸtirdikleri hastalarının tedavi öncesindeki durumlarının ve/veya tedavi sonrasındaki durumlarının görsellerini, ancak ve ancak bu görseller tedavinin etkilerini kıyaslayıcı veya talep oluÅŸturan nitelikte deÄŸilse mümkün olabilecektir. Öncesi / sonrası fotoÄŸraflarının karşılaÅŸtırmalı olarak sunulması bir yana, tedavi öncesi fotoÄŸrafın tek başına paylaşılması veya tedavi sonrası fotoÄŸrafın tek başına paylaşılması dahi ancak ve ancak bu görseller tedavinin etkilerini kıyaslayıcı veya talep oluÅŸturan nitelikte deÄŸilse mümkündür. Doktorlar tarafından paylaşılan görsellerin tedavinin etkilerini kıyaslayıcı veya talep oluÅŸturan nitelikte olup olmadığını ise Komisyon takdir edecektir.

​

Tüm bu yasaklar ilk bakışta doktorlar için gelmiÅŸ gibi görünse de Yeni Yönetmelik’in kapsamı oldukça geniÅŸtir. Yeni Yönetmelik’e göre: “Hekim, diÅŸ hekimi, eczacı, hemÅŸire, ebe ve optisyen” mesleklerinin yanı sıra, "Klinik psikolog, Fizyoterapist, Odyolog, Diyetisyen, Dil ve konuÅŸma terapisti, Podolog; SaÄŸlık fizikçisi; Anestezi teknisyeni/teknikeri; Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri, Tıbbi görüntüleme teknisyeni/teknikeri, Ağız ve diÅŸ saÄŸlığı teknikeri, DiÅŸ protez teknikeri, Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri, Ameliyathane teknikeri, Adli tıp teknikeri, Odyometri teknikeri, Diyaliz teknikeri, Fizyoterapi teknikeri, Perfüzyonist, Radyoterapi teknikeri, Eczane teknikeri; Ä°ÅŸ ve uÄŸraşı terapisti (Ergoterapist); Ä°ÅŸ ve uÄŸraşı teknikeri (Ergoterapi teknikeri) Elektronörofizyoloji teknikeri, Mamografi teknikeri, Acil tıp teknikeri, HemÅŸire yardımcısı, Ebe yardımcısı, SaÄŸlık bakım teknisyeni” meslekleri de bu Yeni Yönetmelik’te düzenlenen yasaklara uymakla yükümlüdürler.

​

Dolayısıyla, Yeni Yönetmelik’e göre, bir diyetisyenin faaliyeti sonucu zayıflayan bir danışanının kilo vermeden önceki hâlini ve/veya danışanının kilo verdikten sonraki hâlini, karşılaÅŸtırmalı olarak ya da tek tek paylaÅŸması, ÅŸayet bu görseller “tedavinin etkilerini kıyaslayıcı veya talep oluÅŸturan nitelikte” olduÄŸu takdirde kesin bir biçimde yasaklanmıştır. Bir görselin “tedavinin etkilerini kıyaslayıcı veya talep oluÅŸturan nitelikte olduÄŸunu” deÄŸerlendirecek olan Komisyon’un, kararını neye göre ve nasıl tespit edeceÄŸini ise zaman gösterecektir. Zamanla ortaya çıkacak olan emsal kararlarda oluÅŸacak olan içtihat, Komisyon’un bakış açısı ve yorumlama ölçütleri hakkında fikir edinmemizi saÄŸlayacaktır.

​

Yeni Yönetmelik’te yer alan bir diÄŸer yasak da ÅŸudur: BaÅŸka mecralarda yapılmış olsa dahi görsel içeriklere iliÅŸkin yapılan hasta yorumları veya teÅŸekkür ilanı anlamına gelecek ifadeler paylaşılamaz. Görsel içeriklere ait paylaşımların tamamen yoruma kapatılması zorunludur. Bu hüküm, özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan hasta görsellerinin altına hasta tarafından yapılan olumlu yorumların ve teÅŸekkür mahiyetindeki ifadelerin, sosyal medya kullanıcıları nezdinde talep artırma ihtimali düÅŸünülerek hazırlanmıştır ve görsellerin yoruma kapatılması zorunluluÄŸu getirilmiÅŸtir.

​

Yeni Yönetmelik kapsamında getirilen yasaklardan bir diÄŸeri de ameliyat veya tıbbi giriÅŸim esnasında ve ameliyathanede hasta görüntüsü paylaşılamayacağıdır. Bu düzenleme son derece önemlidir. Bugün Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında çok çeÅŸitli ve zorlu ameliyatların nasıl yapıldığı konusunda gerek hastaları gerek tıp öÄŸrencilerini gerekse de bilim dünyasını bilgilendirici son derece yararlı videolar ve fotoÄŸraflar yer almaktadır. Bu maddede getirilen yasak, artık buna olanak vermemektedir. Zira, hastanın izni durumunda aksini mümkün kılan bir düzenleme de bulunmamaktadır, yani hasta ameliyathanede görüntüsünün paylaşılmasına izin verse dahi bu mümkün deÄŸildir, hastanın kimliÄŸinin teÅŸhis edilip edilememesi de bir ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirmez. Hastanın kimliÄŸinin teÅŸhis edilemeyecek bir pozisyondaki görüntüsü, örneÄŸin bel fıtığı ameliyatında yalnızca bel bölgesinin görülmesi, bile bu hüküm uyarınca paylaşılamaz.

​

Yeni Yönetmelik’in yoruma ve tartışmaya açık bir diÄŸer düzenlemesi de “genel ahlak kurallarına aykırılık teÅŸkil edecek ÅŸekilde vücudun mahrem bölgelerine ait görsel içerikler paylaşılamayacağı” hükmüdür. Genel ahlak ve mahremiyet gibi sübjektif ve tartışmaya açık kriterlerin, tıp ve saÄŸlık bilimi gibi objektif bir alanda kimler tarafından nasıl ve ne ÅŸekilde deÄŸerlendirilebileceÄŸi ise ayrı bir tartışma konusudur.

​

Yeni Yönetmelik’te yer alan bir diÄŸer önemli düzenleme de ÅŸudur: SaÄŸlık meslek mensubu veya saÄŸlık kuruluÅŸunun, diÄŸer saÄŸlık meslek mensuplarından veya saÄŸlık kuruluÅŸlarından daha üstün veya daha iyi olduÄŸu izlenimini vermeye yönelik olarak bölge, mekân, tıbbi cihaz, donanım, araç, gereç veya personel yahut benzeri herhangi bir unsur ile ilgili görsel paylaşılamaz. Buna göre, saÄŸlık alanında faaliyet gösteren ve yukarıda belirttiÄŸimiz meslek mensupları ile saÄŸlık kuruluÅŸları, muayenehanelerinin, hastanelerinin ve sahip oldukları araç ve gereçlerin görsellerini, eÄŸer bu görselleri paylaşım amaçları “diÄŸer saÄŸlık meslek mensuplarından veya saÄŸlık kuruluÅŸlarından daha üstün veya daha iyi olduÄŸu izlenimini vermeye yönelik” ise paylaÅŸamaz. Peki bu izlenimi verme amacının varlığını Komisyon, nasıl ve neye göre tespit edecektir? Bu da sübjektif bir düzenlemedir, çokça yorum ve tartışmayı beraberinde getirecektir.

​

Yeni Yönetmelik’teki bir baÅŸka yenilik de radyo ve televizyon kanallarında saÄŸlık alanında yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin denetimidir. Kablo, uydu, karasal ve benzeri iletim ortamlarından yayın yapan radyo ve televizyon kanallarında yapılan tanıtım ve bilgilendirme programlarına katılan, konuÅŸma ve açıklama yapan saÄŸlık meslek mensupları programdan önce, bu Yeni Yönetmelik’teki ve ilgili mevzuattaki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine iliÅŸkin hükümlere paralel taahhütler içeren bir taahhütname imzalamak zorundadır.

​

Yeni Yönetmelik’teki düzenlemelere aykırılığın tespiti ve karara baÄŸlanması durumunda hangi yaptırımların uygulanacağı da Yeni Yönetmelik’te düzenlenmiÅŸtir. Yeni Yönetmelik’te Tababet Kanunu’na atıf yapılarak, ihlal durumunda idari para cezası uygulanacağı belirtilmiÅŸtir. Ayrıca, ilgililerin baÄŸlı bulundukları meslek kuruluÅŸlarına da bildirim yapılır. Böylece, idari para cezalarına ek olarak, baÄŸlı bulundukları meslek kuruluÅŸları da baÅŸkaca yaptırım uygulayabilir. Dolayısıyla, ihlal durumunda hem idari para cezasına çarptırılmak hem de Türk Tabipler BirliÄŸi’nden uyarı, kınama vb. cezalar almak mümkündür.

​

Ä°hlal durumunda saÄŸlık tesisine uygulanacak yaptırımlar da Yeni Yönetmelik’te belirtilmiÅŸtir. Yeni Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin yapıldığı tespit edilen saÄŸlık tesisi 2 kez uyarılır. 1 yıl içerisinde 3. kez Yeni Yönetmelik hükümlerine aykırı tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yapıldığının tespit edilmesi halinde 3 gün süreyle ilgili tıp veya uzmanlık dalındaki birimin faaliyeti durdurulur.

​

Tanıtımı ve bilgilendirme faaliyetleri yapılan kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸların, ilgili mevzuata ve Bakanlık düzenlemelerine aykırı olarak yetkisiz, izinsiz veya ruhsatsız olarak saÄŸlık hizmeti sunduÄŸunun tespiti durumunda, Yeni Yönetmelik uyarınca, yetkisiz saÄŸlık hizmeti sunulan yerlerin faaliyeti derhal durdurulur ve ilgililer hakkında Tababet Kanunu ve 3359 sayılı SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu hükümleri uyarınca Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

​

Yeni Yönetmelik’e göre, serbest olarak çalışan, doktor ve diÅŸ doktoru dışındaki saÄŸlık meslek mensupları ile saÄŸlık hizmetlerinde çalışan diÄŸer meslek mensupları tanıtım ve bilgilendirmeyi ancak ÅŸu koÅŸullarda yapabilir:

​

  • Tanıtım ve bilgilendirmenin saÄŸlık beyanı içermemesi gerekir.

  • Tanıtım ve bilgilendirme, tanı ve tedaviye yönelik olamaz.

  • Tanıtım ve bilgilendirme, yapan kiÅŸinin mesleki yetki alanı kapsamında olmalıdır.

 

Åžayet bu kiÅŸiler tarafından yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri, yukarıda yer alan 3 koÅŸulun tamamına uymazsa, yetkisiz saÄŸlık hizmeti sunumu olarak deÄŸerlendirilir ve ilgililer hakkında Tababet Kanunu ve SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu hükümleri uyarınca Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

 

Dolayısıyla, serbest olarak çalışan, doktor ve diÅŸ doktoru dışındaki bir saÄŸlık meslek mensubu tarafından yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri saÄŸlık beyanı içerirse veya tanı ve tedaviye yönelikse ya da tanıtım ve bilgilendirmeyi yapan kiÅŸinin mesleki yetki alanı kapsamında deÄŸilse, ilgili kiÅŸi hakkında Cumhuriyet savcılığınca iddianame hazırlandıktan sonra, ceza mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda ilgili kiÅŸi suçlu bulunursa, hapis cezasına çarptırılabilir.

​

SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu’na göre, ruhsatsız olarak saÄŸlık hizmeti sunan veya yetkisiz kiÅŸilerce saÄŸlık hizmeti verdirenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 

Tababet Kanunu’nu uyarınca da diploması veya meslek belgesi olmadan mevzuatta tanımlanan saÄŸlık meslek mensuplarının yetkisinde olan bir iÅŸi yapan veya bu unvanı takınanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 200 günden 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 

​

Uluslararası Sağlık Turizmi

​

Yeni Yönetmelik kapsamında getirilen yenilikler böyle olmakla birlikte, tüm bu yasakların ve yaptırımların dışında kalan bir alan bulunmaktadır: Uluslararası saÄŸlık turizmi.

 

Yeni Yönetmelik’e göre, uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamındaki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri 13.07.2017 tarihli ve 30123 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Uluslararası SaÄŸlık Turizmi ve Turistin SaÄŸlığı Hakkında Yönetmelik (Bundan böyle kısaca “SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi” olarak anılacaktır.) hükümlerine uygun olarak yürütülür. Dolayısıyla, yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri Uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamına düÅŸüyorsa, Yeni Yönetmelik’in sert hükümlerinin uygulama alnından çıkmak mümkündür.

​

SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nde, kimlerin hangi durumlarda SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi kapsamında olduÄŸu düzenlendikten sonra, burada belirtilen kiÅŸilerden isteyenlerin de “kendi isteÄŸi ile uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında ücret ödemeyi taahhüt etmesi durumunda” SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi kapsamında hizmet alabileceÄŸi belirtilmiÅŸtir. SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nin ilgili hükmünde “Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları” da sayıldığı için, bir Türk vatandaşı da Türkiye’de bir saÄŸlık kuruluÅŸunda, bir Türk doktor tarafından tedavi edilirse, ÅŸayet uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında ücret ödemeyi taahhüt ederse, bu faaliyet SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi kapsamına girecektir. Ancak uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında ödenecek olan ücreti belirlemeye yetkili kurum SaÄŸlık Bakanlığı’dır. SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi uyarınca, bu Yönetmelik kapsamında sunulacak uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında verilen saÄŸlık hizmetinin bedeli, SaÄŸlık Turizmi Koordinasyon Kurulu’nun görüÅŸü alınarak Bakanlıkça belirlenir. Uluslararası saÄŸlık turizmi saÄŸlık tesisleri, Bakanlıkça belirlenen saÄŸlık turizmi fiyat tarifesinde belirlenen usul ve esaslara uymakla yükümlüdür.

​

Peki uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında faaliyette bulunabilmek için ne gereklidir? Uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında faaliyette bulunabilmek için; saÄŸlık tesisinin ve aracı kuruluÅŸun uluslararası saÄŸlık turizmi yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi almayanların uluslararası saÄŸlık turizmi faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur.

​

Yetki belgesi alabilmek için gereken diÄŸer ÅŸartlar, SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nde detaylı olarak düzenlenmiÅŸtir. Uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında yapılacak bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri de yalnızca SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi çerçevesinde yetki verilmiÅŸ saÄŸlık tesisi ve aracı kuruluÅŸlar tarafından yapılabilir. SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nde yer alan bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerine iliÅŸkin hükümler, genel olarak Yeni Yönetmelik’teki hükümlerle paralel olmakla birlikte, Yeni Yönetmelik’te yer alan, öncesi/sonrası görselleri paylaÅŸamama ve yoruma kapalı gönderi paylaÅŸma gibi son derece katı düzenlemeler SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nde mevcut deÄŸildir.  Ancak SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi uyarınca, Türkiye sınırları içerisinde talep oluÅŸturacak ÅŸekilde ve Türkçe dilinde tanıtım yapılamaz. Tanıtımlar, tanıtım yapılacak ülkelerin dilleri ve/veya Ä°ngilizce dilinde yapılabilir.

​

GörüldüÄŸü üzere, Türkçe dışındaki herhangi bir dilde tanıtım ve bilgilendirme yapılması hâlinde, hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası fotoÄŸraflarının paylaşılması, hasta tarafından teÅŸekkür ve övgü niteliÄŸinde yorumlar alınması, ÅŸayet tüm bunlar “Türkiye sınırları içerisinde talep oluÅŸturacak ÅŸekilde ve Türkçe dilinde tanıtım yapılmadan gerçekleÅŸtiriliÅŸe” mümkündür. SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi kapsamına giren tanıtım ve bilgilendirmenin saÄŸlık beyanı içermesinde, tanı ve tedaviye yönelik olmasında, diÄŸer insanları özendirici nitelik taşımasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Çünkü SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi ile Yeni Yönetmelik’in amaçlarının, hedef kitlelerinin ve korumak istediÄŸi kitlelerin farklı olduÄŸu düÅŸünülmektedir.

 

Ancak ÅŸu husus son derece önemlidir ki, uluslararası saÄŸlık turizmi kapsamında bir hizmet sunmadan, yani SaÄŸlık Turizmi YönetmeliÄŸi’nde yer alan gerekli yetki belgesine sahip olmadan ve belirtilen ücret tarifesini uygulamadan, yalnızca yabancı dilde paylaşım yapmak, Yeni Yönetmelik’te yer alan yaptırımların uygulama alanı dışında kalmak için yeterli deÄŸildir.

​

​

Av. Uzm.Arb. Emre Senar BOZKURT, LL.M.

​

​

Konuyla ilgili detaylı bilgi için info@emresenarbozkurt.av.tr adresinden tarafımızla iletiÅŸime geçebilirsiniz.

​

​

​

​​

​

​​

Ä°ÅŸbu makalenin tüm hakları saklı olup, makalenin yazarı olan Emre Senar BOZKURT'a aittir. Kaynak gösterilmeksizin veya yazarın yazılı izni olmaksızın bu makalenin tamamı veya bir bölümü kullanılamaz, çoÄŸaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya baÅŸka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya yazarın yazılı izni alınmaksızın oluÅŸturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara baÅŸvurulacaktır.

bottom of page